Rodzina avdotkovye

Avdotkovye rodzina - to jest ... Co jest avdotkovye rodzina?

Kulony (Burhinus oedicnemus), inaczej groundsel, ma długość 45 cm, rozpiętość osiągnie 80, długość skrzydła 25 i ogon 13 cm, upierzenie całej górnej części ciała jest tego samego koloru co u skowronka; pióra rdzawo-szare z czarno-brązowymi paskami na środku; czoło, miejsce blisko oczu, paski nad oczami i pod nimi - biały. Biały pasek przechodzi wzdłuż górnej części skrzydła. Dolna część ciała jest żółto-biała, pióra lotu są czarne, pióra ogona również czarne, a ich krawędzie i końce są białe. Oczy są złotożółte, dziób żółty z czarną końcówką; słomkowo-żółte nogi; powieki również żółte. U młodych ptaków dominującym kolorem jest rdzawy.
Kraje południowe, północna Afryka i Azja Środkowa, gdzie istnieją prawdziwe pustynie lub, przynajmniej, przestrzenie stepowe, są uważane za kraj ojczysty. Wszystkie kraje wzdłuż Morza Śródziemnego, Syria, Persji, Arabii, Indii i innych zapewniają schronienie dla wielu tych ptaków. Na Węgrzech, w Austrii i Niemczech również nie brakuje; znajdują się one nawet w Holandii, Wielkiej Brytanii, Danii i południowej Szwecji, gdzie oni są, przynajmniej w Niemczech, powinno być traktowane jako stale występujące ptaki, ponieważ są one z roku na rok znajdują się w tych samych miejscach. Późną jesienią Austriacy opuszczają kraje północne, latają na południe Europy lub na inne obszary o odpowiedniej szerokości geograficznej, a na wiosnę powracają.Mieszkając wokół Morza Śródziemnego, avdotki już nie wędrują, ale podobnie jak ptaki osiadłe lub koczownicze, z roku na rok podróżują po tym samym obszarze. Miejsca tego ptaka są bardzo różnorodne, chociaż zawsze mają charakter pustynny. Arabowie zapewnił mnie, że są one dobrze znany ptak, który nazywają „Caravan”, a nie tylko w ciągu dnia siedzi na meczety, fabryk i innych budynków, dachów płaskich, które rzadko lub nigdy nie odwiedzanych przez ludzi, ale nawet gniazdo tam. Z tego, co sam zaobserwowałem, nie mam powodu, aby wątpić w uczciwość tych opowieści. Tylko pod jednym względem, nasza Kulony w każdych okolicznościach pozostaje wierna sobie: to musi być rezydentem lub horyzont daleko otwarcie lub bezpieczną przystanią.


Avdotka (Bufhinus oedicnemus)
Avdotka jest wielką miłośniczką samotności; nie dba o swój własny rodzaj i nie jest w stanie dogadać się z innymi stworzeniami; niemniej jednak uważnie bada sąsiadów i zgodnie z nim będzie koordynować dalsze zachowanie. Avdotka nikomu nie ufa; jakiekolwiek inne zwierzę wydaje się jej, jeśli nie podejrzane, to godne uwagi. Dlatego zawsze przygląda się temu, co dzieje się wokół i rzadko popełnia błędy. W ciągu dnia trudno ją dostrzec, z wyjątkiem przypadku, ponieważ znacznie wcześniej zauważyła osobę zbliżającą się do niej niż on. Jeśli Kulony jest na rozległej, płaskiej powierzchni, a następnie mocno dociśnięta do podłoża, a następnie, dzięki monochromatycznej upierzenie z ziemi, staje się całkowicie niewidzialny. Jeśli mamy do pokrycia pobliskie zarośla, ona biegnie do niej, ale nie ukrywa, i szybko biegnie przez krzaki i się po przeciwnej stronie ponownie na otwartym polu.W stepie lub pustyni jest najpierw dociskana do ziemi, ale jeśli on jest przekonany, że wróg się zbliża, i natychmiast wzrasta, bez pomocy skrzydeł, biegnie do przodu od czasu do czasu patrząc wstecz, biegł tak szybko, że wyprzedza myśliwego na strzale na odległość. Dla jeźdźca rzadko też daje się oszukać, ponieważ doskonale rozumie, jak bardzo jest dla niej niebezpieczny.
Chód Kulony, podczas gdy ona jest w żadnym pośpiechu, a trusyaschaya niezdarny, ale może przekształcić się w szybkim biegu; jego lot jest delikatny i miękki, nawet dość zręczny, ale tylko w rzadkich przypadkach, długotrwały. O zmroku, staje się żywą, niespokojny biegają i latają tam iz powrotem, krzyknęła, nie jest łatwe, po prostu grać, wznosi się na znacznej wysokości, i pokazuje, co jest sztuka latania, co to może nawet nie podejrzewają. Szybkie kroki, jak cień sunie na ziemi, pojawiając się na chwilę w blasku księżyca, a następnie wędrówki ponownie, niewidzialny, jak duch, w ciemnych miejscach. Głos kierowcy głośno brzmi w spokojną noc, szczególnie podczas lotu, kiedy ptak leci wysoko nad ziemią.
Kulony karmionych robaków owady we wszystkich stadiach rozwoju i inne napoje nasycone ślimaki, żaby, jaszczurki i myszy; Jaja i pisklęta innych ptaków również najprawdopodobniej nie są odporne na jej ataki. Myszy it field, według Naumann, czyha jak kot, i bardzo zgrabnie łapie je w biegu; złapany przede wszystkim zadać potężny cios w dziobie, a następnie chwyta drugą farszów są już na ziemi tak długo, jak to rozbite wszystkie kości, a wreszcie zniszczyć dosłownie połyka. Ona także zabija owady, a następnie połyka.Aby ułatwić trawienie, połyka duże ziarna piasku.
Pod koniec kwietnia można zobaczyć gniazdo, małe zagłębienie w piasku, aw nim, bez żadnych śmieci 3-4 jaj, o wielkości kurczaka. Samica wysiaduje jaja przez 16 dni, mężczyzna jednocześnie ostrożnie chroni ją *.
* Co do zasady, sprzęgło kaczątko składa się tylko z dwóch jaj, są pęknięcia jednego lub trzech jaj, ale bardzo rzadko. Cztery jaja są składane przez dwie kobiety. Ustalają to specjalne badania biologii rozmnażania avdotok.
Gdy pisklęta całkowicie wyschną, natychmiast zaczynają po rodzicach i już nie wracają do gniazda. Początkowo oboje rodzice dają swoim pisklętom gotową zdobycz, ale po pewnym czasie przyzwyczajają się do samodzielnego polowania. Pisklęta, przy najmniejszym niebezpieczeństwie, natychmiast przywierają do ziemi, gdzie każda nierówność służy im jako obrona. Rodzice Predatorów próbują go jakoś rozproszyć; ale doświadczonemu myśliwemu dają schronienie w ciasnym krzątaninie wokół tego miejsca.
Stary samochód jest bardzo trudny do oszukania, by się do niej podstępem zbliżyć. W Indiach lub na Saharze używają gyrfalcon do łowienia ryb; Ale taki sposób łapania, który zapewniłby prawdziwy sukces, wciąż nikt nie wie.

Życie zwierząt. - M .: Państwowe wydawnictwo literatury geograficznej. A. Brem. 1958.