Rodzina podkowy

Rodzina podkowy - to jest ... Co to jest rodzina podkowy?

(Rhinolophidae) *
* Rodzina zawiera pojedynczy rodzaj około 70 gatunków. Kompleks konfiguracja wypustek skóry na twarzy wszystkich członków rodziny sprawia, że ​​możliwe jest rozróżnienie pomiędzy typami i wskazuje subtelności echolokacji. Podkonosy latają z zamkniętymi ustami i wytwarzają sygnały ultradźwiękowe przez nozdrza. Większość gatunków są ściśle nocne nietoperze, P odkovonosy wspólne dla wszystkich tropikalnych i subtropikalnych regionach półkuli wschodniej, posuwając się na północ w Japonii, na Wyspach Brytyjskich, na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, systemów górskich Krymu, Kaukazu i Azji Środkowej. W Rosji na Kaukazie i na Półwyspie Kaukaskim istnieją małe kolonie (od dziesiątek do 500 zwierząt) czterech gatunków podkowców.
W podkowę dobrze rozwinięta budowa nosa składa się z trzech części: podkowy, podłużnego grzbietu ** i lancetu.
* * Ten grzebień jest zwykle nazywany "siodłem".
Podkowa zaczyna się w górnej części pyska, otoczona leżącego na moście w głębokim skórzaste krotnie nos i kończy się na gałęziach bocznych oczach. Podłużny grzbiet wzrasta w środku podkowy za nozdrza i wyprzedza rozszerzonej powierzchni bocznej i z tyłu rowek w kształcie siodła, gdzie kończy się wystającą końcówkę. Stojąc przez czoło skórzanego lancetu podnosi się od tylnej krawędzi części oka pod gałęziami podkowy i ma po każdej stronie wybitny średnią z trzech pogłębiania linii, które są oddzielone od siebie poprzecznie sieci.Ucho jest o wiele prostsze, nie ma wytartego skórzastego tragusa. Podkonosy mają szerokie i raczej krótkie latające błony bębenkowe, więc silnie poruszają skrzydłami i latają mniej w porównaniu z innymi gatunkami.
Jednym z typowych gatunków podkowców jest mała podkowa (Rhinolophus hipposideros); należy do najmniejszego z naszych nietoperzy. Całe ciało ma 6 cm długości, a rozpiętość skrzydeł około 22 cm, wełna jest jasna, białawo-szara, nieco ciemniejsza od góry niż od dołu. Mała podkowa jest rozprowadzana na północy dalej niż inne jedzące liście. W Europie spotyka się, według Kocha, od brzegów Morza Północnego i Bałtyckiego do Morza Śródziemnego i od skrajnego Zachodu Europy po Kaukaz; w Niemczech w ogóle nie ma miejsc, a miejscami jest ich wiele.
Podkowa ta jest mniej wrażliwa na zmiany klimatyczne i pogodowe niż jej kongenery, ale nie leci łatwo na zimną, wilgotną pogodę; na odpoczynek w ciągu dnia zawsze znajduje chronione miejsca, dlatego zabiera daleko w głąb kopalni i jaskiń. Zimowa hibernacja trwa długo, jednak w zależności od okoliczności można ją zaobserwować przy pierwszych nietoperzach, przedwcześnie opuszczających swoje schrony i tych, które latają późno; są też tacy, którzy zasypiają za późno i odchodzą wcześnie. Ta różnica w czasie początku i końca hibernacji zdaje się być zdeterminowana nie przez wiek, lecz przez płeć zwierząt; Koch znalazł się w hibernacji bardzo wcześnie na jesieni większości samców, a późną wiosną - samice; niektóre okazy krów podkowców przerywają zimową hibernację, inne nie.
W okresie letnim małe podkowy strąkowe żyją głównie w podziemnych jaskiniach, w starych zawalonych lodowcach, w kopalniach i niezamieszkałych budynkach.Oraz letnie i zimowe stada są zbierane, ale nie tak ogromne masy jak inne nietoperze, a każde zwierzę wiszące osobno, ale nie nudny. W spoczynku zwisają na tylnych łapach i owijają się lekko w bębenek; podczas zimowej hibernacji, tak ciasno owiniętej, że można ją zabrać bardziej na grzyby niż na nietoperza. W jasny, letni dzień, gdy podkowy śpi, bez siatki nie jest łatwo złapać, bo kiedy człowiek zbliżył, szybko budzi się i odlatuje. Podczas budzi stale kiwając głową w jedną lub drugą stronę, węsząc dookoła, liże się, wygładzona, trafiając w jego pasożytów włosów.
podkowiec mały - najbardziej żywy, ładny i zabawny naszych nietoperzy, choć latania nie jest bardzo mądry, bardzo wolno i nisko nad ziemią. Niestety, niewola nie może znieść; jak większość gatunków tej rodziny, jest bardzo rozdrażniony, podekscytowany, kiedy jest dokuczany lub dotykany; z powodu podrażnienia krew zaczyna płynąć z nosa, a zwierzę często umiera.
Home podkowy żywności - owady, nie pokryte twardą skórą .. Małe ćmy, muchy, itp
Nawet bardziej powszechne większa podkowy (Rhinolophus ferritmeqiiimtm). Długość jego ciała sięga 5, 5 cm, ogon - 3, 5 cm, rozpiętość skrzydeł - 33 cm, a wzrost nosa jest bardzo duży; ucho jest również dość duże; włosy gęste i długie; kolor samców jest szary od spodu z białawymi korzeniami włosów, od dołu - jasno szary; u samic z góry - jasny czerwonawo-brązowy, a od spodu czerwonawo-szary. Krzaki podkowy występują głównie w środkowej i południowej Europie, występują w Azji w górach libańskich. W górach latem wznoszą się na wysokość 2000 metrów.


Duża podkowa (Rhinoloplms femimequinum)
Żyjcie chętnie w grupach; czasami łączą się z pokrewnymi gatunkami. W przypadku zimowej hibernacji i snu w ciągu dnia wybierz zwykłe miejsca, takie jak wszystkie inne nietoperze *.
* Z powodu twardego szkieletu pasów kończyn podkowy z trudem poruszają się na poziomych powierzchniach, więc śpią w schronach z szerokimi wejściami, do których można latać i natychmiast powiesić na suficie.
Wiosną duża podkowa startuje wcześnie, zimą lata tylko sporadycznie i późno w nocy.
Jego lot z powodu szerokich, ale krótkich skrzydeł nie różni się zręcznością; nigdy nie wznosi się szczególnie wysoko.

Życie zwierząt. - M .: Państwowe wydawnictwo literatury geograficznej. A. Brem. 1958.