Rodzina Shilok

Rodzina sziszków to ... Co to jest Rodzina Scarlettocks?

Na wszystkich obszarach sąsiadujących z Morzem Śródziemnym, szczególnie w północnej Afryce, a także w Azji , żyje szczudłami (Himantopus himantopus). Jego dziób jest długi i słaby, pod koniec jest cienki, prosty, zaokrąglony z tyłu, zgięty w dół, miękki tylko na końcu. Nogi trójpalczaste, niezwykle długie, słabe i wysokie. W wiosennym upierzeniu tył głowy, wąski pasek na szyi i dolne pióra szyjne są czarne z zielonkawym połyskiem; ogon popiołu szary; wszystkie pozostałe części ciała są białe, od strony przedniej z delikatną różowo-czerwoną powłoką. U kobiet kolor jest mniej jaśniejszy, ogon jest jeszcze mniej olśniewający, przy potliwościach ciemniejszy kolor jest szerszy, ale jest bardziej tępy. W upierzeniu zimowym czarny kolor głowy i potylicy znika, zmieniając się w szary odcień. Oczy o pięknym karminowoczerwonym kolorze; dziób jest czarny; Nogi mają kolor jasnoróżowy lub różowoczerwony. Długość ptaka osiąga 38 cm, rozpiętość skrzydeł 70, długość skrzydła 23, ogon 8 cm.
Szczud żyje w południowej Europie, Azji Środkowej i północnej Afryce. Osadza się na wielu, ale daleko od wszystkich słodkich wód trzech południowych półwyspów Europy, zamieszkuje południową Rosję i na południe od syberyjskiej granicy *, w całej Azji Środkowej i Indiach.
* W dzisiejszych czasach zasięg szczudeł jest szerszy niż w czasach Bremy: ten sandpiper zamieszkuje całą Francję, gniazda w Holandii, miejsca w Niemczech i dwa razy w Wielkiej Brytanii.Zamieszkuje południową część zachodniej Syberii prawie do południowych granic strefy leśnej.
Tu, jak w Persji, Egipcie, północno-zachodniej Afryce, a nawet na Sardynii, jest rok do roku. W miejscach jego gniazdowania, leżących bardziej na północy, pojawia się pod koniec kwietnia lub na początku maja i pozostaje w tym obszarze co najwyżej do końca września. Podczas jego lotu leci przez Afrykę aż do lądu Cape i całej Azji na wyspę Luzon. Niewiele par gniazdujących w Niemczech, ze względu na swoją lokalizację, wybiera duże, bagienne bagna i prowadzi tak cichy tryb życia, że ​​można je zauważyć tylko przez przypadek; w Egipcie natomiast szczudlarze żyją w pobliżu wiosek, a nawet w sobie. Jeśli wioska ma basen dla wody pitnej lub bawołów, można spotkać się z pewnością z całymi towarzystwem szczudłach. Jest to dobry przypadek do obserwacji ptaków, który jest zwykle bardzo ostrożny; Tutaj po cichu pozwalają osobie wykonać kilka kroków.
Szczud bardzo lubi miejsca ze słoną wodą, chociaż nie przyklejają się do nich. Nie można go nazwać ptakiem morskim. W każdym razie, czasami zdarza się na brzegu morza, gdzie wędruje między szydłowatymi obojczykami; Zwykle spotyka się go na małych stawach i stawach, czasem zasypanych błotem, a w czasie kur na dużych bagnach. Jego towarzyskość przewyższa wszystkie najbardziej spokrewnione z nim ptaki: pary widzą go tylko w czasie reprodukcji, przez resztę czasu utrzymuje stada 6-12 sztuk, w zimie, jak już wspomniano, liczne stada.
Spacer tych ptaków wcale się nie potyka, jak można by przypuszczać, wręcz przeciwnie - jest lekki, piękny, mierzy się kroki, ptak szybko porusza się do przodu dzięki swoim długim nogom; Lot jest niezwykle lekki i piękny, elegancki i elegancki.Podczas startu stilker szybko macha skrzydłami, ale osiągając określoną wysokość, leci ciszej i spokojniej; przed siadaniem gładko opisuje jedno lub więcej okręgów. Długie nogi podczas lotu są zawsze rozciągnięte do tyłu, a ogólny wygląd latającego szczudła jest tak oryginalny, że zawsze go rozpoznajesz.
Owady, najwyraźniej, są wyjątkowymi szczudłami dla zwierząt. Ciągle widzi się ich zaangażowanych w takie połowy, a następnie chwytają owady z powierzchni wody, potem szukają ich w błocie, a następnie łapią w locie. O ile mogłem zobaczyć, łapali muchy, komary i chrząszcze.
Niestety, nie udało mi się ujrzeć gniazda szczudlarza, trzymałem jaja w rękach. W Egipcie gniazduje w kwietniu i maju, a w Indiach dużo później; gniazda są najczęściej ułożone społecznie. Miejsce na gniazdo to rodzaj naturalnej depresji wśród zarośli leżących nad poziomem wody; czasami ptak przynosi kilka kamyczków, aby wzmocnić ściany, a następnie luźne dno leciutko pokryte kilkoma łodygami. Jaja mają w przybliżeniu kształt jaj naszych chibi i są prawie tego samego rozmiaru: ich długość wynosi około 45 mm, a średnica to 30 mm. Samica wciela się mocno; oboje rodzice płaczą żałośnie, jeśli zbliżysz się do gniazda. Młode opuszczają gniazdo natychmiast po pojawieniu się; kilka tygodni później są już w pełni upierzone.
Węgrzy szukają "bocianiego bryczka", jak nazywają szczudlarza, chociaż jego mięso nie może być nazwane szczególnie smacznie; według moich własnych obserwacji jest to jadalne tylko zimą. Nigdy nie widziałem szczudeł w niewoli.
Avocet (Recarvirostra avosetta) jest prosta, ale pięknie kolorowe upierzenie. Wierzchołek głowy, kark, ramiona, ramiona i większa część skrzydła są czarne; dwa duże pola na skrzydłach utworzonych przez krótsze ramię piór, małe tylne skrzydło piór, Pokrywy duże prawyborach i reszta upierzenia - biały.Oczy czerwonawo-brązowe; dziób jest czarny; nogi popielate. W młodym kolorze czarnym ma brązowawy odcień, a pióra skrzydeł różnią się rzhavo-szarymi kaemkami. Długość dorosłego ptaka osiąga 43 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 74, długość skrzydła 22, ogon 7 cm.
W Starym Świecie wszędzie znajdował się shilok, zaczynający się w środku Europy. Mieszka na wybrzeżach Morza Północnego i Bałtyckiego, a także na jeziorach solnych na Węgrzech iw Azji Środkowej; z tych miejsc podróżuje przez całą południową Europę i Afrykę do krainy przylądków, stamtąd - południowych Chin i Indii. W miejscach, w których występuje, najczęściej występuje w znacznych ilościach. W środkowej Europie pojawia się w kwietniu; lot powrotny rozpoczyna się we wrześniu.


Recruvirostra avosetfa
Shiloklyuvka to prawdziwy morski ptak, rzadko opuszcza brzeg morza i robi to z własnej woli tylko wtedy, gdy może znaleźć jezioro ze słoną wodą. Wewnątrz kontynentu należy do wielu rzadkich zjawisk.
* To nie jest do końca prawdą. W Azji Środkowej, na przykład, shiloklyuvka zwykły mieszkaniec śródlądowych płytkich zbiorników solnych.
Jego lokalizacja jest obsługiwana przez surowe brzegi morza lub brzegi jezior z glebą; dlatego zdarza się, że w jednym miejscu jest znane wszystkim, w kilku kilometrach jest już tylko rzadkim gościem. Na morzu, według Naumanna, zmienia swoją rezydencję, zgodnie z przypływami. Te ptaki są jednym z prawdziwych piękna morza. Podczas spokojnej stojącej lub chodzenia Avocet utrzymuje ciało przeważnie poziome i podnosi jego szyi jak Roman S. Gait jej lekki i stosunkowo szybko, choć w tym samym czasie ona rzadko działa na długich dystansach; lotu, jednak nie tak szybko, ale wciąż wystarczająco szybki, a ponadto jest tak osobliwy, że ptak może być łatwo znaleźć na dowolnej odległości, ponieważ jest szeroko wymachując podniesione skrzydła, to wznosi się wysoko w górę i upadki na ziemię, podnosi szyję i ściąga jego długie nogi z powrotem.Dzięki bardzo dobrze rozwiniętym membranom pływackim może poruszać się w głębokich miejscach, pływa łatwo i sprawnie i robi to bez konkretnego powodu. Jej gwizdany głos brzmi trochę nudno, ale wcale nie pozbawiony przyjemności. Płacz wywołujący jest podobny do "cue" lub "dutt", w czasie, gdy ptaki godów publikują żałosne i często szybko powtarzane "clea".
Zwykłe shiloklyuku widzą lub stoją w wodzie lub powoli wędrują wokół niej, z ciągłymi ruchami głowy i ruchami w różnych kierunkach; tutaj szuka pożywienia, często zanurza całą głowę w wodzie lub błotnistym dnie, a często jest zanurzona w połowie jak kaczka. Używa błędu nieco inaczej niż inne ptaki bagienne. Ona, według Naumanna, "porusza się jak szabla" z boku na bok, zbierając pływającą ofiarę, trzymając ją za krawędzie dolnej powierzchni dzioba, a następnie połyka ją. Ten oryginalny ptak, poruszając się powoli do przodu, przerzuca dziób przez kałuże po odpływie i dosłownie roi się od małych zwierząt; Po skończeniu z jednym przechodzi do drugiego. Często godzina lub więcej jest zajęta jedną kałużą. Zwykle początkowo stawia swój dziób na wodzie lub na rzadkim mułku "kopie przez kilka sekund w niej jak kaczka, po czym zaczyna gwałtownie kołysać dziobem. Jednakże ostatni ruch, jak można było zaobserwować na złapanych kopiach, służy jedynie do przepłukania mułu i odsłonięcia ofiary, a nie do jej chwytania. Nadal widziałem ptaki, które kosiły dzioby na niskiej wilgotnej trawie lub złapały pływających pływaków w wodzie. Często i ostrożnie obserwowałam jedwabniki, ale myślę, że na błotnistych jeziorach mają większe szanse wykopać dziób w błocie, jak kaczki, niż kosić je jak miecz.
Avocet, żyjący zawsze towarzystwa, bardzo straszne, i we wszystkich przypadkach, gdy osoba leci przybliżenia. Zbliża się do miejsca, w którym setki tych ptaków wytrwale zajmuje się produkcją rybackiego, może być postrzegane jako pierwszy ostrzegawczy krzyk stają się niespokojne i natychmiast pływać lub brodzić w głębokiej wodzie są usuwane lub usunięty, uspokojenie tylko wtedy, gdy będzie z wystrzału.
Złapany Avocet wymagają starannej opieki i obfite potrawy z owadów larw i jaj mrówek i żyć w komórkach latach w tych warunkach.

Życie zwierząt. - M .: Państwowe wydawnictwo literatury geograficznej. A. Brem. 1958.