Rodzina koalovye

Koalovye rodzina - to jest ... Co jest koalovye rodzina?

(koalowate) *
* Koala jest wliczone w rodzinie pałankowate.
rodzina, która składa się tylko z jednego rodzaju i gatunku, wprowadza nas do jednego z najbardziej niezwykłych torbaczy - koala bear workowatego lub (Phaseolarctos cinereus). Bezogonowy ciało ciasno złożone z głową gruby z krótkim pyskiem, usta wyposażony jest w woreczki policzkowe, uszy są duże i pokryte gęstym włosem; przednie i tylne nogi pięciopałkowe. Pierwszy i drugi palec przednich łap są przeciwstawne do pozostałych trzech. Tylne nogi mają pazur bez pazurów, pozostałe palce z ostrymi, długimi i zgiętymi pazurami **.


Koala (Phaseolarctos cinereus)
* łapy koala przystawki (w szczególności tylne), niezwykle silny, pochodzenia zwierzęcego tej wielkości.
W układzie stomatologicznym widoczne są nierówne górne siekacze, małe kły i gruźlica. siekacze w górnej szczęce trzech, tylko w dolnej; fałszywie zakorzenione jeden za drugim, prawdziwe trzonowe cztery w każdej szczęce; kły są obecne tylko w górnej szczęce. Nazwa "niedźwiedź torbaczy" jest bardzo odpowiednia dla tego zwierzęcia; w rzeczywistości koala, a także jej ogólny wygląd, chód i postawa, jest bardzo podobna do młodego niedźwiedzia. Jego długość sięga 60 cm, wysokość karku jest około połowy tego rozmiaru *.
* Długość koali to 60-80 cm, waga 5-16 kg, samce są nieco większe od samic.
Gruba głowa z rozchylonymi uszami, pokryta rozczochranymi włosami, małymi oczami i szerokim, tępym pyskiem.Futro jest bardzo długie i gęste, nieco kudłate, ale jest cienkie, miękkie i włókniste; twarzą wzdłuż nosa i od nosa do oczu prawie nago **; Ale włosy na zewnętrznej i wewnętrznej stronie uszu są bardzo grube. Kolor czerwonawo-back ash-szare, brzuch żółtawo-białe, zewnętrzne uszy - czarny i szary.
* Tylko nos i okolice ust z koala pozostawiają wrażenie nagi, ale w rzeczywistości pokryte aksamitną krótkim futrem. Nos wygląda jak ciemna skórzana łata na pysku, a prawdopodobnie jego powierzchnia służy do termoregulacji.
Ojczyzną niedźwiedzia torbaczy jest wschodnia Australia z Queensland do Victorii. Ale często nie występuje, a tak niewiele wiadomo. Mężczyzna i kobieta trzymani są w parach; powoli poruszają się po najwyższych drzewach, dzięki czemu otrzymały nazwę "lenistwo australijskie". Brak szybkości obficie wynagrodzony niezwykłą starannością i pewność, że pokazuje podczas wspinaczki, pozwalając przejść nawet najbardziej końce gałęzi.
Tylko w wyjątkowych przypadkach, niedźwiedź pozostawia wierzchołki drzew i spada na ziemię, gdzie porusza się jeszcze wolniej, leniwi i bardziej bezradny niż na gałęziach, i przeniósł się do innego drzewa w poszukiwaniu nowej żywności. To zwierzę północy, przynajmniej najbardziej lekki i najgorętszej części dnia spędza we śnie, głęboko ukryte w górnej części drzewa kauczukowego, który jest jego ulubiona rezydencja.
Wieczorem zaczyna jeść. Cicho niewidoczne dla innych stworzeń, które zamieszkują ten gąszcz, powoli jeść młode liście i pędy drzew, utrzymując swoje przednie łapy i obkusyvaya siekacze. O zmierzchu czasami schodzi na ziemię i kopie tutaj, szukając korzeni *.
* Korzenie, koale nie żywią się, ale czasami jedzą ziemię, aby nadrobić niedobór składników mineralnych.
Niedźwiedź torbaczy nazywany jest zwierzęciem niezwykle dobrodusznym i spokojnym, które nie jest łatwo doprowadzane do stanu wzbudzonego. W milczeniu wykonuje swoją pracę. Niezwykle rzadko słyszy się jego głos, głuchy szczekanie, który zamienia się w ostry przeszywający krzyk tylko wtedy, gdy jest bardzo głodny lub kiedy jest uporczywie dręczony. **
* * Koala publikuje sporo dźwięków, szczególnie podczas gier godowych. To jest "płacz dziecka", burczenie, warczenie, przenikliwe krzyki itp.
W przypadku silnego gniewu czasami pojawia się groźna pozę. Ale trudno jest mu przyjąć poważną intencję gryzienia lub drapania ***.
* * * Z zewnętrzną bezradnością koale mogą stanąć same za siebie - ugryzienie, zadawanie ran ostrymi pazurami. Są przypadki, kiedy z powodzeniem stawiali opór nawet dingo.
Złapanie koali, z jej głupotą, nie sprawia większych trudności, a on z rezygnacją podporządkowuje się jego losowi. W niewoli bardzo szybko staje się oswojony, niezwykle szybko zaczyna rozpoznawać swojego pana i nawet do pewnego stopnia przywiązuje się do niego. Karmi się liśćmi, korzeniami. Przynosi pokarm do ust swymi przednimi łapami, a jednocześnie siedzi na grzbiecie swojego ciała, podczas gdy w innych przypadkach siedzi jak pies.
O ile nam wiadomo, samica rodzi tylko jedno cielę. Ciągnie go, gdy dorośnie, w torbie, a potem długo na plecach lub na ramionach i traktuje go z wielką troską i miłością. Dziecko mocno przylega do szyi matki i patrzy tępo na otaczający świat, kiedy matka ostrożnie wspina się po drzewach z szacunkiem i zasługuje na szacunek.
Dla Europejczyków koala znana jest tylko od 1803 roku; tubylcy nazywają to "Goribun" i uważają za cenną grę. Ze względu na mięso ścigają go. Polowanie na koala wznoszenia na wysokości pni ponad 20 metrów, oddanie zwierzęcia do najwyższej gałęzi i go wyrzucić lub zabijać swoich bliźnich w tym samym klubie.

Życie zwierząt. - M .: Państwowe wydawnictwo literatury geograficznej. A. Brem. 1958.